loader icon
Echoscopie

Je zwangerschapstest is positief! Je weet dat je kindje druk bezig is met groeien en ontwikkelen in jouw baarmoeder, maar je kindje voor de eerste keer zien maakt het toch een beetje werkelijker. De eerste echo is heel bijzonder, ook voor ons. Tijdens de eerste echo krijg je van ons een usb stick, deze mag je hierna elke controle dat je een echo krijgt meenemen. Hierop worden de foto’s en filmpjes van jullie kindje opgeslagen zodat jullie deze mee naar huis kunnen nemen.

Eerste echo

Wanneer de eerste echo wordt gemaakt, rond de 7 weken, willen we een kindje zien met een kloppend hartje (mits het kindje te jong is waarbij het hartje nog moet gaan kloppen). We meten het kindje een aantal keer op om een tijdelijke uitgerekende datum te kunnen bepalen en we kijken of het kindje zich in de baarmoeder bevindt. Ook kijken we of we wellicht meer dan één kindje zien. Omdat de baarmoeder zich rond de 7 weken nog onder het schaambot bevindt wordt deze echo vaak vaginaal gemaakt. Mocht je dit liever niet willen, geef het ons even aan. Soms kan de echo via de buikwand gemaakt worden. Houdt er wel rekening mee dat wanneer we via de buikwand onvoldoende zien we de echo herhalen op een later tijdstip (wanneer je zwangerschap verder gevorderd is).

Herhaling eerste echo

Vaak komt de grootte van je kindje overeen met de eerste dag van je laatste menstruatie. We kunnen de tijdelijk uitgerekende datum bepalen en de termijnecho inplannen. Mocht je kindje groter of kleiner zijn dan verwacht a.d.h.v. de eerste dag van je laatste menstruatie dan kan het zijn dat we de eerste echo nogmaals herhalen om de groei van je kindje te vervolgen. Op deze manier weten we of je kindje voldoende groeit en kunnen we de termijnecho beter inplannen. Ook wanneer je een onregelmatige menstruatiecyclus hebt kan een herhaling van de eerste echo meer duidelijkheid bieden.

Termijnecho

Tussen de 10 en 12 weken zal de termijnecho plaatsvinden. Voor de 13 weken groeien bijna alle kindjes even hard. Tijdens deze echo wordt je kindje een aantal keer opgemeten waaruit we de definitieve uitgerekende datum kunnen bepalen. Ook zullen we nogmaals kijken of we wellicht meer dan één kindje zien en zullen we kijken naar de hartslag. Om een beter beeld te krijgen is het handig als je met een volle blaas komt. Het is vaak voldoende wanneer je twee uur voor de afspraak niet meer naar het toilet gaat.

ETSEO / 13 weken echo

Vanaf 1 september 2021 kunnen zwangeren kiezen voor de 13 weken echo (ook wel ETSEO genoemd). De 13 weken echo zal náást de al bestaande 20 weken echo aangeboden worden om lichamelijke afwijkingen bij het ongeboren kind op te sporen. Sommige (vaak ernstige) lichamelijke afwijkingen zijn mogelijk zichtbaar rond 13 weken. De 13 weken echo is onderdeel van een landelijke studie. Tijdens een zwangerschapscontrole op de praktijk zullen we o.a. deze echo bespreken en kijken waar je/jullie wensen liggen betreft het  gebruik maken van deze echo. Meer informatie kun je hier vinden:  “zwangerschap – prenatale screening”

TTSEO / twintig weken echo

Tijdens de SEO wordt je kindje van top tot teen bekeken om mogelijke afwijkingen uit te sluiten. De SEO vindt plaats tussen de 19 en 21 weken. Tijdens de echo wordt gekeken naar de ontwikkeling van de organen bij je kind. Ook wordt gekeken naar de groei van je kind, de locatie van de placenta (moederkoek) en de hoeveelheid vruchtwater. Tegenwoordig zijn veel afwijkingen op te sporen door middel van echoscopie. Helaas zijn nog niet alle afwijkingen op te sporen. De SEO is dus geen garantie op een gezond kind. Andersom kan het ook voorkomen dat tijdens de echo een abnormaliteit wordt gezien die geen grote of geen gevolgen heeft voor de gezondheid van je kind. Mochten er abnormaliteiten of afwijkingen worden gezien tijdens de echo zal dit aan jullie bekend worden gemaakt. Vaak is er dan vervolgonderzoek nodig. Het vervolgtraject zal uitgebreid met jullie worden besproken. Gelukkig krijgen de meeste (aanstaande) ouders te horen dat er geen bijzonderheden te zien waren tijdens de SEO en wordt het gros van de kindjes ook gezond geboren. Meer informatie en de folder over de SEO kun je vinden bij “zwangerschap – prenatale screening”

Liggingsecho

Rond de 34-36 weken zwangerschap maken wij een liggingsecho. De naam zegt het eigenlijk al, de echo is bedoeld om de ligging van je kind te bepalen. Tijdens de zwangerschap kunnen we de ligging van je kind bepalen door aan je buik te voelen, maar wij vinden het belangrijk om op het einde van de zwangerschap onze bevindingen te bevestigen door middel van echoscopie. Omdat je kindje tijdens deze echo al wat groter is (dan bijvoorbeeld tijdens de SEO) is het niet meer mogelijk om je kindje volledig op de echo te kunnen laten zien.


Kosten

Wij bieden tijdens de zwangerschap een aantal medische echo’s in de praktijk of in ons gezamenlijk eerstelijns echocentrum aan die allen volledig vergoedt worden door de zorgverzekeraar. Alle ‘extra’ medische echo’s zoals de echo tijdens de intake, een echo bij vaginaal bloedverlies en extra echo’s in het eerste trimester bij dames die (meerdere) miskramen hebben doorstaan bieden wij volledig kosteloos aan. Voor vrijwel alle echo’s kun je terecht in onze praktijk of in ons gezamenlijk eerstelijns echocentrum Echo Heerlen. Voor enkele echo’s zoals de GUO (uitgebreide 20 weken echo) zullen wij een doorverwijzing maken naar het MUMC+

Pretecho’s

Sinds 1 januari 2024 is de (pret) Echostudio Moon binnen het vrouwencentrum gestart! Hierin worden diverse niet medische echo’s aangeboden:

 

Geslachtsbepaling

Vanaf 15 weken kunnen we tussen de beentjes van jullie kindje spieken. Heel zelden ligt het kindje er niet goed voor en mogen jullie eenmalig kosteloos terug komen om het nogmaals te proberen. Alle dames die bij Lotus onder zorg zijn voor hun zwangerschap krijgen 100% korting op deze echo.

3d/4d echo

Je hoort en ziet het tegenwoordig overal! Een 3d en 4d echo. Mochten jullie in de zwangerschap al willen weten of jullie kindje meer op mama of papa (of grote broer of zus) lijkt dan is deze echo wat voor jou. De ‘leukste’ termijn voor een 3d en 4d echo is tussen de 26 en 32 weken zwangerschap. Op een 3d echo zul je jullie kindje in 3d kunnen zien. Met de 4d echo zijn deze 3d beelden live te zien. Alle dames die bij Lotus onder zorg zijn krijgen een kortingscode voor deze echo.

In de gallery zijn echo foto’s van kindjes van 10 t/m 36wk te zien! Neem een kijkje op de website van Echostudio Moon.