loader icon
Kraambedvisites

Na je bevalling komen we een aantal keer bij je thuis of in het ziekenhuis op visite. We houden je gezondheid goed in de gaten en geven tips en adviezen om je herstelproces te bespoedigen. Ook houden we de gezondheid en ontwikkeling van je kindje goed in de gaten.

De eerste weken na de bevalling staan in het teken van lichamelijk herstel, emotioneel welbevinden en de transitie naar ouderschap. Je lichaam heeft een topprestatie moeten leveren tijdens de bevalling en je hormoonhuishouding verandert drastisch in de eerste dagen na de bevalling. Het is een heel bijzondere tijd waarin veel emoties naar boven kunnen komen.

In de eerste dagen na je bevalling zullen we (mits hier behoefte aan is) je bevalling bespreken en doorlopen. Als er vragen of onduidelijkheden zijn kunnen deze gesteld worden. Wees niet bang om aan te geven welke zaken je vervelend hebt gevonden tijdens je bevalling of wat je graag anders had gezien. Ook wanneer je de bevalling erg vond meevallen kan het fijn zijn om nogmaals te doorlopen hoe je bevalling nu precies verlopen is.

De gezondheid van je kindje wordt ook goed in de gaten gehouden in de kraamtijd. Zo let de kraamverzorgende goed op de temperatuur, hoeveelheid plas- en poepluiers en de kleur van je kindje. Uiteraard wordt ook aandacht besteed aan de voeding. Jullie krijgen hulp bij de verzorging en bij borst- en/of flesvoeding en er is alle ruimte voor vragen en tips. De kraamverzorgster houdt, samen met ons, ook het lichamelijk herstel van jou als moeder goed in de gaten. Mocht de kraamverzorgster ergens over twijfelen dan belt zij ons ten alle tijden op. Ook mogen jullie ons dag en nacht bellen voor alle onzekerheden en eventuele problemen of onduidelijkheden.

Na de bevalling komt de kraamverzorgster de eerste 8 tot 10 dagen iedere dag bij jullie thuis en wij komen ook een aantal keer langs.  Daarna zien wij elkaar 6 weken na de bevalling nog bij de nacontrole. Mocht je langer visites nodig hebben of vaker in de week dan geef dit ten alle tijden aan. Wij zullen hier ook naar vragen.

“De gezondheid van je kindje wordt ook goed in de gaten gehouden in de kraamtijd.”

Kraambed-Nacontrole

De kraamtijd eindigt officieel 6 weken na de bevalling. Rond deze tijd kom je, indien gewenst, nog één keer op controle, dit heet de nacontrole.

Bij deze controle komt het volgende o.a. aan bod:

· het lichamelijk en emotionele herstel

· beleving van de zwangerschap, bevalling en je kraambed

· Gezondheid van je kindje

· Anticonceptie

Meestal is het fijn om bij de verloskundige op nacontrole te komen die je bevalling heeft begeleid. Soms heb je namelijk nog vragen over de bevalling of wil je de bevalling nog een keer bespreken.

Tijdens deze controle geven we je ook advies over een eventuele volgende zwangerschap en bevalling.

Omdat wij naast verloskundige ook anticonceptiespecialisten zijn zien wij jullie vaak nog een paar keer na de nacontrole. We zien elkaar nog voor het zetten van het spiraaltje, voor het plaatsen van de implanon (het hormoonstaafje) of het voorschrijven van een ander soort anticonceptie. Lees hier meer over anticonceptie en wat wij voor jullie kunnen betekenen op het gebied van anticonceptie.