loader icon
Plaatsen en verwijderen spiraal en hormoonstaafje

Bij Lotus schrijven we zowel recepten voor anticonceptiemethoden voor en zetten en verwijderen we spiralen en het hormoonstaafje.

Er bestaan twee soorten spiraaltjes. De hormoonspiraal en de koperspiraal. Beiden spiralen zijn op recept verkrijgbaar in je apotheek of kun je bij Lotus bestellen via het anticonceptieportaal. Het plaatsen van een spiraal wordt gedaan op de praktijk.


Spiraal plaatsen

Voor het plaatsen van de spiraal zal je de spiraal eerst op moeten halen bij je apotheek. Hiervoor kun je bij ons een recept krijgen. Ook kunnen we via het anticonceptieportaal een spiraal bestellen, dan wordt het spiraal naar ons verzonden nadat de spiraal betaald is.
Het is van belang dat je zeker weet niet zwanger te zijn. De afspraak duurt ongeveer 30 minuten. We beginnen met een inwendig onderzoek om de ligging en grootte van je baarmoeder te controleren. Vervolgens plaatsen we de spiraal. De plaatsing kan gevoelig zijn, vooral bij vrouwen die nog nooit eerder zijn bevallen. Om beter te kunnen ontspannen en om eventuele pijn te stillen raden we aan één uur voor de afspraak twee paracetamol 500 mg te nemen. Na het plaatsen van de spiraal, dat een paar minuten duurt kun je wat bloedverlies hebben. De dag van het plaatsen van de spiraal en een aantal dagen erna kun je een zeurende pijn in je onderbuik hebben. Het is makkelijk als je samen met je partner/familielid/vriendin naar de afspraak komt. Mocht je last krijgen van een duizelig gevoel of zeurende pijn dan is het verstandig om niet zelf naar huis te rijden.

"Beiden spiraaltjes zijn na plaatsing meteen effectief als anticonceptiemiddel."

Wanneer kan het?

Bij vrouwen die pasgeleden zijn bevallen kan een spiraal vanaf 10 weken na de bevalling worden geplaatst. Bij dames die nog nooit bevallen zijn, plaatsen we de spiraal het liefst tijdens je menstruatie, omdat je baarmoedermond dan wat open staat. Zo zal het plaatsen van de spiraal soepeler verlopen en kan het eventuele pijn verminderen. Maar het mag op ieder moment van je cyclus geplaatst worden.


Nazorg

Ongeveer zes weken na het plaatsen van het spiraaltje kom je op controle voor de nazorg. Tijdens deze afspraak zullen we je vragen of het spiraaltje bevalt en of er eventuele complicaties of vragen zijn. Tijdens deze controle zullen we de positie van de spiraal controleren d.m.v. echoscopie. Mochten er voor die tijd complicaties of vragen zijn, bel ons gerust.


Spiraal verwijderen

De hormoonspiraal moet na acht jaar tijd verwijderd worden. De koperspiraal heeft een langere werkingsduur, namelijk tot tien jaar. Wanneer je de spiraal eerder wilt laten verwijderen wegens een kinderwens of wens tot andere anticonceptiemethode dan kun je uiteraard eerder een afspraak bij ons inplannen.

Bij het verwijderen van de spiraal wegens kinderwens is er een mogelijkheid om het verwijderen van de spiraal te combineren met een kinderwensconsult.


Implanon/hormoonstaafje plaatsen

Voor het plaatsen van de Implanon zal je de Implanon eerst op moeten halen bij je apotheek. Hiervoor kun je bij ons een recept krijgen. Ook kun je de Implanon bestellen via ons bij het anticonceptieportaal, dan wordt het hormoonstaafje bij ons geleverd nadat je de factuur hebt betaald.
Het is van belang dat je zeker weet niet zwanger te zijn. De afspraak duurt ongeveer 30 minuten. We verdoven je arm voorafgaande het plaatsen. De Implanon wordt net onder de huid geplaatst in de niet-dominante arm. De arm kan een aantal dagen na het plaatsen gevoelig zijn. De implanon kan drie jaar blijven zitten. Bij een BMI >25 zal de Implanon na twee jaar worden verwijderd.


Wanneer kan het?

Op ieder moment binnen de cyclus.


Implanon verwijderen

De Implanon moet na drie jaar worden verwijderd (bij dames met een BMI >25 na twee jaar). Wanneer je de Implanon eerder wilt laten verwijderen wegens een kinderwens of wens tot andere anticonceptiemethode dan kun je uiteraard eerder een afspraak bij ons inplannen.