loader icon
Een positieve zwangerschapstest?

Bij Lotus werken we als verloskundige met ‘zorg op maat’. Zorg op maat is zorg die volledig is afgestemd aan jouw wensen en behoeften. We plannen geruime tijd in tijdens iedere controle om elkaar goed te leren kennen, om de controles uit te voeren en goed naar jullie te kunnen luisteren. Het is onze ambitie en ons streven om de begeleiding en de coaching te geven die jij nodig hebt, op het moment dat jij het nodig hebt. Mocht er gedurende je zwangerschap een medische reden zijn waardoor de gynaecoloog de begeleiding overneemt, ook dan blijven wij voor je klaarstaan. Zo kan een van ons je ook tijdens een bevalling bij de gynaecoloog blijven ondersteunen.

Om een indruk te krijgen van de verloskundige afspraken waarvoor je gedurende je zwangerschap zou kunnen kiezen hebben we een afsprakenschema gemaakt. Het schema in de download is een voorbeeld van wat je kunt verwachten van de afspraken tijdens je zwangerschap.

De eerste afspraak

Tijdens de eerste afspraak zullen we kort kennismaken en zal er een echo gemaakt worden (mits je dit wilt) om je zwangerschap te bevestigen. Meer informatie over deze en andere echo’s tijdens de zwangerschap kun je lezen bij echoscopie.

Aan de hand van de eerste dag van je laatste menstruatie en de metingen van jullie kindje tijdens de eerste echo kunnen we een voorlopig uitgetelde datum berekenen. De definitieve uitgerekende datum zal worden bepaald tijdens de termijnecho tussen de 10 en 12 weken zwangerschap.

Mochten de metingen van jullie kindje en de eerste dag van je laatste menstruatie niet overeen komen, of mocht je een onregelmatige menstruatiecyclus hebben, dan kan het zijn dat we de eerste echo nogmaals zullen herhalen om de groei van jullie kindje te vervolgen.

Je zult informatie krijgen over voeding in de zwangerschap en we zullen vitaminen bespreken. Ook krijg je een folder mee van Moeders voor Moeders.

Mocht je voor de eerste afspraak dringende vragen hebben of ongerust zijn, dan kun je altijd bellen naar de dienstdoende verloskundige: 06 426 677 23. De dienstdoende verloskundige is 24 uur per dag bereikbaar, iedere dag van het jaar.


Intake

Rond 9 weken zwangerschap kom je op ‘intake’. Tijdens deze langere afspraak (60min) zal de verloskundige samen met jou en eventueel je partner een zwangerschapsdossier aanmaken. Dit is een persoonlijk dossier waarin zoveel mogelijk informatie staat die van belang is voor jouw zwangerschap.

Het is nuttig als je partner mee komt voor de intake. Er zullen namelijk veel vragen worden gesteld om inzicht te krijgen in jouw gezondheid, de gezondheid van je partner en die van jullie familie. Eventuele vorige zwangerschappen zullen worden besproken en het verloop van vorige bevallingen. Was je tijdens je vorige zwangerschap ergens anders onder controle dan is het handig als je de gegevens van je vorige zwangerschap(pen) en bevalling(en) mee neemt naar de afspraak. De verloskundige kan bekijken of eventuele gezondheidsproblemen extra aandacht nodig hebben tijdens je zwangerschap, bevalling of in het kraambed. Soms kan het nodig zijn om je (eenmalig) door te sturen naar de gynaecoloog.

Tot slot krijg je een laboratorium formulier mee om bloed te laten prikken op een priklocatie van het Zuyderland ziekenhuis. Op deze website kun je vinden op welke locaties je kunt gaan bloedprikken: www.zuyderland.nl/specialismen/bloedafname. Het is belangrijk om van te voren een afspraak te plannen. Dit kan via: zuyderland.prikafspraak.nl.  Het bloed dat wordt afgenomen wordt gecontroleerd op je bloedgroep, rhesus-factor, irregulaire antistoffen, suiker, ijzer en een aantal infectieziektes. De uitslagen van dit bloedonderzoek zullen we tijdens de volgende afspraak met je bespreken. Als er reden is om je eerder van uitslagen op de hoogte te brengen, dan nemen wij natuurlijk contact met je op.


Vervolgafspraak

Tijdens de intake en bij elke vervolgcontrole is het voor ons belangrijk om te weten hoe het met je gaat, hoe je je voelt en of je klachten hebt. Er is ook genoeg ruimte voor eventuele vragen.

Tussen de 18 en 20 weken zal je je kindje (meestal) voelen bewegen. Omdat de tijd totdat je je kindje voelt bewegen spannend kan zijn, maken wij tot die tijd tijdens de controle een korte echo zodat jullie de bewegingen van jullie kindje zien en om het hartje te laten horen. Mochten jullie graag het geslacht van jullie kindje weten dan kun je dit aangeven. Tijdens de controle bij 16 weken kunnen we vrijwel altijd tussen de beentjes spieken.

Als je voorbij de 20 weken bent, zullen we de groei van je baarmoeder controleren door onze handen op je buik te leggen en te voelen tot waar de bovenkant van je baarmoeder al eindigt. Ook meten we de grootte van de baarmoeder met een meetlint. Vanaf 28 weken kunnen we voelen hoe je kindje ligt (dit is ook het moment waarop je je kindje iedere dag moet voelen bewegen). De harttonen van je kindje zullen we controleren met onze doptone.

Tijdens elke controle zullen we je bloeddruk meten. Over het algemeen daalt de bloeddruk in het begin van de zwangerschap met een dieptepunt rond de 20 weken. Hier krijg je meestal geen last van, maar als je bloeddruk al laag was van nature kun je klachten krijgen als duizeligheid en zwarte vlekken zien bij het opstaan. Dit kan beiden geen kwaad, maar geef het wel even aan tijdens de afspraak.

Als je bloeddruk stijgt kan het zijn dat we je urine zullen nakijken op eiwitten.

Wegen tijdens de zwangerschap is optioneel. Er is een weegschaal aanwezig op de praktijk voor alle dames die hun gewicht willen volgen tijdens de zwangerschap.

Mocht je vragen hebben die niet kunnen wachten tot de volgende afspraak bel dan even naar de verloskundige 06 426 705 06 of stuur een mail naar info@lotus-verloskundigcentrum.nl. We zullen binnen 24 h contact met je opnemen.

Bij alle vragen waarbij je meteen een verloskundige nodig hebt kun je bellen naar 06 426 677 23.

 

 

De nacontrole

 

Ongeveer 6 weken na de bevalling kom je nog een keer op nacontrole. Tijdens deze afspraak bespreken we je zwangerschap, de bevalling en het kraambed, hoe het nu met jullie en de baby gaat en of er nog bijzonderheden zijn geweest. Verder controleren we nog een keer je bloeddruk en op indicatie kan je ijzergehalte op de praktijk gecontroleerd worden. Mochten er vanuit jullie nog vragen zijn, dan bespreken wij deze ook op dit moment. Wanneer je onder onze leiding bent bevallen (in het ziekenhuis of thuis), proberen we de nacontrole te plannen bij de verloskundige die jouw bevalling begeleidt heeft. Je mag hiervoor zelf een afspraak inplannen. Wanneer je onder leiding van de gynaecoloog bevallen bent, vindt de nacontrole in het ziekenhuis bij hen plaats.