loader icon
Voeding en leefstijl advies

De eerste weken van de zwangerschap zijn erg belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje. Door alvast te beginnen met een gezonde voeding en leefstijl vanaf het moment dat jullie je gezin willen uitbreiden, kun je de ontwikkeling van het begin van jullie kindje optimaliseren en de kans op een zwangerschap vergroten!

Daarnaast weet je niet precies wanneer je zwanger wordt. Wanneer je namelijk overtijd bent en de zwangerschapstest positief is, is de ontwikkeling al twee weken aan de gang. Hieronder staan een aantal tips beschreven.

Hierdoor maak je je lichaam klaar voor een zwangerschap. Als je gevarieerd eet volgens de schijf van vijf, krijg je genoeg voedingsstoffen binnen.

Een gezond gewicht heeft namelijk een positief effect op de vruchtbaarheid, zowel bij vrouwen als bij mannen. Indien je als vrouw overgewicht hebt kun je minder vruchtbaar zijn en heb je iets meer kans op een miskraam. In de zwangerschap heb je o.a. meer kans op zwangerschapsdiabetes of een te hoge bloeddruk.  Het wordt afgeraden om een dieet te volgens tijdens de zwangerschap, de baby kan dan namelijk sommige voedingsstoffen te weinig binnen krijgen. Ben je veel te zwaar, dan kun je beter voor de zwangerschap proberen af te vallen. Een diëtist kan je daarbij helpen.

Alcohol drinken kan leiden tot verminderde vruchtbaarheid. Dit geldt voor vrouwen én mannen. Het kan de sperma en eicellen beschadigen. Het beste kun je dus beiden stoppen met alcohol drinken wanneer je zwanger probeert te raken. Gedurende de gehele zwangerschap kan alcohol het kindje bereiken, ook wanneer je nog niet weet dat je zwanger bent. Het vergroot de kans op een miskraam, vroeggeboorte, lichamelijke en mentale afwijkingen en een kind met een laag geboortegewicht.

Zoals de meeste wel weten is roken (én meeroken) slecht voor je kindje in de zwangerschap en na de geboorte. Ook kan het de vruchtbaarheid nadelig beïnvloeden.
Roken is helaas wel een verslaving waarvan bekend is dat het heel moeilijk is om mee te stoppen. Naast een miskraam en verminderde vruchtbaarheid is er ook nog een verhoogde kans op een vroeggeboorte, een verstoorde ontwikkeling in de groei van je kindje, een lichamelijke afwijking zoals een klompvoetje of een hazenlip of op de wiegendood.

Foliumzuur is vanaf het eerste begin nodig voor de ontwikkeling van het kindje om de kans op open ruggetje, hazenlip of een open gehemelte te verlagen. Dit is dus nodig vanaf de eerste dag dat je zwanger bent. Aangezien als je overtijd bent (en de zwangerschapstest positief is) je al twee weken zwanger bent, wordt aangeraden om foliumzuur te slikken vanaf het moment dat je zwanger wilt worden.
Je kunt ook al beginnen met het slikken van 10 microgram vitamine D per dag. Dit kun je de hele zwangerschap gebruiken en draagt bij aan een goede groei van je baby.

Tip: foliumzuur kan een positieve bijdrage leveren aan de kwaliteit van spermacellen