loader icon
Bloedonderzoek

 

Na het bepalen van je uitgerekende datum zullen we je een formulier meegeven waarmee je bloed kunt laten prikken op een priklocatie van het Zuyderland ziekenhuis. Op deze website kun je zien welke priklocaties er zijn: https://www.zuyderland.nl/specialismen/bloedafname/   

Je bloed wordt gecontroleerd op je bloedgroep (A, B, AB of 0), je rhesus factor D en c (onderdeel van je bloedgroep), irregulaire antistoffen, je ijzergehalte, je suikergehalte en een aantal ziekten die schadelijk kunnen zijn voor je kind. Namelijk hepatitis B (leverziekte), syfilis en HIV (beiden geslachtsziekten). 

De uitslagen van dit bloedonderzoek zullen we tijdens de volgende afspraak met je bespreken. Als er reden is om je eerder van uitslagen op de hoogte te brengen, dan nemen wij natuurlijk contact met je op. 

 

27 weken bloedafname

 

Bij zwangeren wiens bloedgroep rhesus D en/of c negatief is, zal bij 27 weken nogmaals bloed afgenomen worden uit de arm. Deze bloedafname doen wij zelf op de praktijk.  

Bij rhesus D negatieve zwangeren zal de bloedgroep van het kindje bepaald worden. Mocht het kindje ook een rhesus D negatieve bloedgroep hebben dan is er geen gevaar wanneer het bloed van moeder en kind zich zouden mengen (bijvoorbeeld tijdens de bevalling). Wanneer de moeder rhesus D negatief is en haar kind rhesus D positief is, kan de moeder in sommige gevallen antistoffen aanmaken tegen het bloed van haar kind. Deze antistoffen kunnen het bloed van het kind afbreken. Het kind krijgt dan bloedarmoede. Om dit te voorkomen krijgen rhesus D negatieve moeders met een rhesus D positief kind een injectie met anti-D wanneer zij 30 weken zwanger zijn en nogmaals binnen 72 h na de bevalling.  De anti-D zorgt ervoor dat deze rhesus D-antistoffen tegen het bloed van het kindje niet aangemaakt zullen worden. 

Voor rhesus c negatieve vrouwen geldt een ander verhaal. Er is namelijk (nog) geen anti-c beschikbaar. Gelukkig komt het niet vaak voor dat zwangere vrouwen rhesus c-antistoffen aanmaken. Het is wel belangrijk om na te gaan of er rhesus c-antistoffen zijn aangemaakt. Het bloedonderzoek bij 27 weken is er dan ook voor om dit uit te zoeken. 

Meer informatie over bloedgroepen en antistoffen in de zwangerschap is hier te lezen:


Rhesus bloedgroep tijdens de zwangerschap (FOLDER)Als nader onderzoek nodig is (FOLDER)