loader icon
Cursussen

Met een zwangerschapscursus kunnen jij/jullie je voorbereiden op de komst van je kindje en de veranderingen tijdens je zwangerschap. Hoewel het geen verplichting is kan het heel informatief en gezellig zijn om een cursus te doen tijdens je zwangerschap. Bij de meeste cursussen is het belangrijkste om te voorbereiden op de bevalling en hoe je tijdens je zwangerschap kunt ontspannen en een goede houding kunt houden ondanks de veranderingen van je lichaam. Tijdens de lessen over het voorbereiden op de bevalling, leer je hoe je tijdens de bevalling de weeën het beste kunt opvangen en hoe je je kunt ontspannen. Eventuele angsten en onzekerheden kunnen worden weggenomen. Ook het oefenen van de bekkenbodemspieren en het bewust gebruik daarvan (ontspannen en aanpassen) komt vaak aan de orde.

Hieronder staat beschreven uit welke cursussen je kunt kiezen. Bij een aantal cursussen is je partner ook welkom voor de hele, of een gedeelte van de les(sen). Er zijn groepscursussen (leuk als je ook nog wat contacten met andere zwangere vrouwen wilt opdoen) en individuele cursussen. De frequentie van de lessen, grootte van de groep en kosten per les verschillen per cursus.

Hieronder een overzicht van de cursussen:

Zwemmen tijdens de zwangerschap is vaak erg prettig doordat je je in het water makkelijker kunt bewegen. Je bent gewichtsloos. Bovendien bevordert zwemmen de bloedcirculatie en spierfunctie en het kan pijnklachten verminderen. Tevens leer je meestal een aantal ontspanningsoefeningen.

Recreatiecentrum D’r Pool: Putgang 8, 6461 EK Kerkrade – T: 045 – 5457141

Zwem- en Sportcentrum In de Bende: Emmastraat 3, 6373 HM Landgraaf – T: 045 569 81 81

Zwangerfit in combinatie met zwangerschapszwemmen: Charlotte Schambergen – Maurer en Yvette Wemmers – Ten Esschen 100, 6412 PR Heerlen – T: 045 – 5455931

Zwangerfit in combinatie met zwangerschapszwemmen: Heuvelland (FysioVerde) : Rhyanne Vluggen – Pater Gelissenstraat 38A, 6294 BN Vijlen – T: 043-8700103 / 0633156410

Zwangerfit is een cursus voor de actieve vrouw. Het doel is sterk, energiek en fit te blijven. Sporten blijft gezond, ook tijdens de zwangerschap. Hierbij is het natuurlijk wel belangrijk om te luisteren naar je lichaam. Het is een actief oefenprogramma waarbij basiselementen uit de aerobic-, pilates- en fitnesslessen worden toegepast.

Naast het werken aan conditie, behoud van fitheid, mobiliteit en vitaliteit, bestaat de cursus ook uit een gedeelte theorie, waarbij onderwerpen met betrekking tot de zwangerschap, de bevalling en de periode na de bevalling aanbod komen.

Fysiotherapie Eygelshoven: Laurastraat 11, 6471 JG Eygelshoven – T: 045 511 56 20

Fysiotherapie Zwangerfit: Leeuwerikstraat 2, 6361 VM Nuth – T: 045 524 22 46

Fysiotherapie Brunssum Noord: Babette van Kan. Kennedylaan 59, 6441 JB Brunssum – T: 045-525 22 90

Fysio Schambergen: Maria Gorettiplein 22, 6462 XB Kerkrade – T: 045-545 59 31

In deze cursus leer je samen met je partner over ontspannen en loslaten tijdens de bevalling en over het loslaten en wegnemen van angsten. De technieken die HypnoBirthing gebruikt zijn visualisatie, ademhalingsoefeningen, ontspanningstechnieken en positief denken. Ook leer je zelfhypnose in de vorm van diepe ontspanning in een natuurlijke staat van bewustzijn. Je leert hoe je deze “gefocuste ontspanning” kunt oproepen zoals jij wil en wanneer jij dat wil. Dit zorgt voor een ontspannen lichaam en een geest gefocust op het bevallingsproces, zodat het lichaam zelf het werk kan doen.

Chantal Hofman: Mauritsweg 6, 6135 KM Sittard – T: 06 50591757

Jonna Consten: Provincialeweg 94, 6438 BH Oirsbeek T: 06-47183005

Bij deze cursus leer je hoe je weeën kunt opvangen en je krijgt oefeningen die belangrijke spieren versterken. Ook krijg je theoretische informatie over de veranderingen van je lichaam tijdens de zwangerschap, voorbereiding op het einde van de zwangerschap, de bevalling en de eerste weken na de geboorte.

Meander Kraamzorg: T. 0900 699 06 99.

Deze lessen volg je met z’n tweeën. Meestal samen met je partner. Deze cursus geeft jullie de mogelijkheid je samen voor te bereiden op de bevalling. Binnen de cursus Samen Bevallen krijgen jullie praktische informatie, worden jullie uitgebreid geïnformeerd en leren jullie technieken die je bij de bevalling kunt toepassen, zoals massage en wat je als partner kunt doen om je vrouw/vriendin te ondersteunen.

Zwangerschapscursus “Samen bevallen”: Wijnandsrade / Maastricht – T: 043 3431863

Met deze cursus leer je met behulp van ademhalingstechnieken en lichamelijke oefeningen om zo ontspannen en bewust mogelijk je zwangerschap en bevalling te ervaren. Je leert bijvoorbeeld hoe je weeën op kunt vangen en welke houdingen je kunt aannemen tijdens de zwangerschap. Door bewustwording van onder andere de kracht van het lichaam kan er vertrouwen en acceptatie ontstaan in de komende bevalling. Net dit vertrouwen vaak nodig.

Daarnaast biedt zwangerschapsyoga je de kans om met aandacht bij je zwangerschap en kindje te zijn. Tevens komt het moederschap aan bod, informatie over het zwangerschapsverloop en de bevalling, behoud van je flexibiliteit en kracht en zorg voor de bekkenbodem. Yoga heeft als doel je te begeleiden tijdens de zwangerschap, naar de bevalling en de periode erna.

Yvonne Odekerken: Benzenraderweg 277, 6417 SR Heerlen – T: 06 16231170 / 045 542 36 82

Yoga Lovers: Nieuwhuisstraat 11, 6417 AG Heerlen – T: 0628272720

LEEF! Praktijk voor Ouder & Kind: Kerkstraat 40, 6291 AD Vaals – T: 06 20628538 / 043 3066571

Chiropractisch Centrum voor Rug & Nek: Coriovallumstraat 32, 6411 CD Heerlen

Deze zwangerschapsbegeleiding is bedoeld om de zwangerschap samen met je partner optimaal te beleven. Jullie worden voorbereid op de bevalling en op het leven met jullie kindje. De onderwerpen die centraal staan zijn het contact maken met jullie kindje, het samen beleven van de zwangerschap en voorbereiding op de bevalling. Door op deze manier kennis te maken met jullie kindje begint de hechting al voor de geboorte en dit bevordert de hechting na de geboorte.

PURE – natuurgerichte therapie: Marjan Beuken – De Hoen, Valkenburg aan de Geul – T: 043 3214408

Marga Reverman – Perspektief: Kloosterkoolhof 35, 6415 XR Heerlen – T: 045 572 73 41

Bij deze training leer je bewust en ontspannen zwanger te zijn en te bevallen. Je leer anders om te gaan met emoties zoals angst voor de bevalling of hoe je het straks allemaal moet gaan doen met je nieuwe baby. Angsten krijgen de meeste zwangere en is volkomen normaal. Je leert te luisteren en te vertrouwen op je eigen gevoel. Met aandacht ga je stil staan bij jezelf en bij je kindje.

Mindful zwanger: Parc Imstenrade 74, Heerlen

Mindful zwanger & in balans: Nieuwhuisstraat 11, 6417 AG Heerlen – T: 0643220629

De kraamzorgorganisaties geven regelmatig een voorlichtingsavond over borstvoeding. Tijdens deze voorlichtingsavond komt alles rondom borstvoeding aan bod, de juiste manier van aanleggen, stuwing, afkolven, het bewaren van moedermelk. Naast praktische informatie worden er ook ervaringen uitgewisseld. Vooral een echte aanrader voor eerste kindjes en ook moeders die geen goede ervaring hebben maar het wel heel graag weer willen proberen.

Alle kraamzorgorganisatie bieden deze cursus aan. Zie het kopje kraamzorg voor de link naar alle kraamzorginstanties. Op de website staat beschreven wanneer en waar deze voorlichtingsavonden worden gegeven.

Verschillende kraamzorgorganisaties organiseren ook diverse themabijeenkomsten voor aanstaande ouders. Dit zijn cursussen die allerlei informatie geven over een pasgeboren kindje en situaties waar je als kersverse ouders mee te maken kan krijgen.

Kijk voor meer informatie:

Meander Kraamzorg

Zinkraamzorg

GroenekruisService

In het Zuyderland ziekenhuis locatie Heerlen worden voorlichtingsavonden over de bevalling gegeven. Tijdens deze avond geeft onder andere een verloskundige uitleg over het normale verloop van de bevalling en een gynaecoloog vertelt over situaties waarin de bevalling anders loopt dan verwacht.

De informatie is bedoeld om je samen met je partner door middel van de juiste informatie over de bevalling, thuis of in het ziekenhuis, voor te bereiden op de bevalling.

Kijk voor meer informatie op:

Zuyderland Ziekenhuis locatie Heerlen

Babymassage is exclusieve aandacht voor je kindje. Want naast eten en slapen heeft je pasgeboren baby behoefte aan geborgenheid en geruststelling. En wat is er mooier dan je kindje te kunnen geven wat het nodig heeft, in zijn eigen taal?

Naast het feit dat babymassage een ontspannende manier is van aandacht schenken aan je baby stimuleert het tevens de zintuigelijke, motorische en emotionele ontwikkeling van je kindje.

LEEF! Praktijk voor Ouder & Kind: Kerkstraat 40, 6291 AD Vaals – T: 06 20628538 / 043 3066571

Chiropractisch Centrum voor Rug & Nek: Coriovallumstraat 32, 6411 CD Heerlen

Jaarlijks belanden er duizenden kinderen op de afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis door een ongeluk. Veel van deze ongelukken kun je als ouder voorkomen of je kunt direct zelf handelen. Als je maar weet wat je moet doen.

Bij de cursus EHBO bij Kinderen leer je wat je kunt doen. Nu jullie zelf een kindje krijgen is het een goed moment om te leren hoe je eerste hulp kunt verlenen bij jullie kind via de snelle en gemakkelijke cursus van EHBO bij zuigelingen en kinderen. Veel verzekeraars vergoeden deze EHBO-cursus geheel of gedeeltelijk en wanneer je je via ons inschrijft krijg je € 5,- korting: