loader icon
Thuis of ziekenhuisbevalling

Wanneer je zwangerschap ongestoord verloopt heb je de mogelijkheid om te kiezen waar je wilt bevallen, thuis of in het ziekenhuis. Soms weten vrouwen al vanaf het eerste moment waar zij het liefst bevallen, anderen beslissen dit op het moment van de bevalling zelf. Of je nu kiest om je kindje thuis of in het ziekenhuis te verwelkomen, er zijn een aantal zaken die bij iedere locatie hetzelfde zijn. Namelijk dat je bevalt onder begeleiding van de verloskundige en dat we over dezelfde instrumenten en spullen beschikken op beiden locaties. Hieronder kun je een korte beschrijving van beiden locaties lezen. De belangrijkste overweging is waar jij je het prettigst voelt. Vrouwen bevallen het beste in een omgeving waarin zij zich veilig en ontspannen voelen.


Poliklinische bevalling

Als je in het ziekenhuis bevalt zonder medische indicatie, heet dat een poliklinische bevalling. Ook bij een poliklinische bevalling begint de bevalling bij jou thuis. Tijdens de ontsluitingsfase zullen wij samen met jou en je partner naar het ziekenhuis gaan. Wij bellen het ziekenhuis om hen van onze komst op de hoogte te stellen. In het ziekenhuis zal een verpleegkundige assisteren tijdens de bevalling. Het kan zijn dat er aan jullie gevraagd wordt of er verloskundigen in opleiding of coassistenten aanwezig mogen zijn tijdens de bevalling. Dit is een persoonlijke keus van jou/jullie. Geef gerust aan wat jullie voorkeur is. Vaak hebben we jullie wens betreft het wel of niet aanwezig zijn van mogelijke studenten al besproken tijdens je zwangerschap. Mochten zich problemen voordoen tijdens of na je bevalling zullen we contact opnemen met een gynaecoloog of kinderarts. Belangrijk om te weten is dat zij niet altijd in het ziekenhuis aanwezig zijn. Het dus even duren voordat ze op locatie zijn. Na de bevalling mag je in principe binnen 2 uur naar huis.

“Zorg er óók bij een ziekenhuisbevalling voor dat het bed bij jullie thuis op klossen staat.”



Thuisbevalling

Tijdens een thuisbevalling beval je dus in je eigen huis. Voor ondersteuning van jouzelf en ter assistentie van ons zal een kraamverzorgster op het einde van de bevalling aanwezig zijn. Alle mogelijke instrumenten en spullen die nodig zijn tijdens een bevalling brengen wij zelf mee. Wij hebben allemaal ten alle tijden een baarkruk bij ons, mocht je hier gebruik van willen maken geef dit even aan. Ook kun je ons bad huren om thuis in te bevalling. Vraag erna tijdens het spreekuur. -à Link Mochten zich problemen voordoen tijdens of na de bevalling bellen wij de gynaecoloog en verzorgen wij het vervoer naar het ziekenhuis. In de meeste gevallen kan dit met eigen vervoer zonder spoed. In een enkel geval zullen we een ambulance bellen voor het vervoer naar het ziekenhuis. Na de bevalling wordt alles opgeruimd, wordt je gewassen en wordt jullie kindje verzorgd. Wanneer je borstvoeding gaat geven zal de kraamverzorgende ook helpen bij het eerste keer aanleggen.

Thuisbevallingen zijn in Nederland even veilig als ziekenhuisbevallingen. Er zijn wel een aantal eisen die we stellen aan een mogelijke thuisbevalling. Zo kan het onhandig zijn om op de derde verdieping te bevallen met een smalle of wenteltrap, of op een hoge verdieping van een flat zonder lift. Mocht je twijfelen of jouw huis ideaal is voor een thuisbevalling ? Geef het even aan tijdens het spreekuur dan komen we namelijk een keer op huisbezoek om dit samen te beoordelen.

Kosten

Een ziekenhuisbevalling zonder medische indicatie kun je zien als het huren van een kamer. Er zijn ook kosten aan verbonden. De kosten worden slechts gedeeltelijk gedekt door de basisverzekering. Je betaalt namelijk een eigen bijdrage voor het gebruik van verloskamer. Ben je aanvullend verzekerd dan kunnen de kosten geheel of gedeeltelijk worden vergoed. Vraag dit even na bij je zorgverzekeraar.

Een thuisbevalling brengt geen extra kosten met zich mee. In het zeldzame geval (kans kleiner dan 1 %) dat er ambulancevervoer nodig is zal deze rekening afgaan van je eigen risico. Hoeveel je zelf moet betalen voor de ambulancerekening kan variëren van de hoeveelheid kilometers die gereden wordt en de hoogte van je eigen risico.