loader icon
Wat te regelen?

Wanneer je een kindje verwacht zijn er een aantal zaken die je tijdens de zwangerschap moet regelen. Hieronder hebben wij de belangrijke regelzaken als geheugensteuntje op een rij gezet.

Huisarts en apotheek
Soms weet je huisarts al dat je zwanger bent. Na de termijnecho bij 11 weken zullen we je vragen voor toestemming om je huisarts op de hoogte te stellen van je zwangerschap. Mocht je medicatie nodig hebben tijdens de zwangerschap dan wordt hier automatisch rekening mee gehouden. Hetzelfde geldt voor je apotheek. Het inlichten van je apotheek kun je het beste aan het begin van je zwangerschap doen.

Zorgverzekeraar
Ook de zorgverzekeraar kun je al vroeg in de zwangerschap inlichten. De zorgverzekeraar vergoedt de verloskundige zorg volledig en de kraamzorg voor een groot deel. Houdt rekening met je eigen risico aan het einde van het jaar. Vaak wordt deze gebruikt wanneer je zwanger bent. Kijk goed in je polis na wat je wel en niet vergoedt krijgt en mocht het niet duidelijk zijn dan bel met je zorgverzekeraar. Vaak kun je in de zwangerschap namelijk je zorgverzekering veranderen naar een polis waarbij je wel alles vergoedt krijgt.

Kraamzorg
Meldt je het liefst zo snel mogelijk aan bij een kraamzorginstantie. Ook wanneer de uitgerekende datum nog niet zeker is, is het verstandig om je alvast aan te melden. De kraamzorginstantie kun je ná de termijnecho altijd nog contacteren om de uitgerekende datum te laten veranderen in hun systeem. De kraamverzorgende assisteert de verloskundige bij een thuisbevalling en komt na de bevalling een aantal uur per dag in huis om voor jou en je kindje te zorgen. Zij houdt de gezondheid van jullie beiden goed in de gaten en helpt bij de verzorging en voeding van je kind. Lees hier meer over kraamzorg en welke kraamzorginstanties er in de buurt zijn.

Erkenning
Wanneer je niet getrouwd bent of geregistreerd partner moet je partner jullie kindje erkennen. Dit gebeurt bij het gemeentehuis of via hun website en kun je het liefst voor de 20 weken zwangerschap doen. Vanaf januari 2023 geldt dat de partner van de zwangere dame automatisch ouderlijk gezag krijgt wanneer jullie je kind erkennen. Bij de erkenning wordt ook gevraagd welke achternaam jullie kind gaat krijgen. Praat hier van tevoren met elkaar over. In steeds meer gemeenten kun je via internet een afspraak op het gemeentehuis inplannen. Zoek van tevoren op hoe dit in jullie gemeente geregeld is. Voor vrouwelijke partners van zwangeren gelden iets andere regels. lees hier meer over de regelgeving omtrent erkenning en ouderlijk gezag bij duo-moeders


Werkgever
Volgens de wet ben je verplicht om je zwangerschap ten minste drie weken voor de uitgerekende datum bekend te maken. Maar je kunt je voorstellen dat het voor je werkgever fijner is wanneer je de zwangerschap eerder bekend maakt. Tijdens de termijnecho wordt de uitgerekende datum bepaald en kunnen we een zwangerschapsverklaring aan je meegeven. Ook je zwangerschapsverlof is belangrijk om tijdig te regelen.

Kinderdagverblijf of gastouderopvang
Mochten jullie gebruik willen maken van kinderdagverblijf of gastouderopvang na de geboorte van jullie kindje dan is het slim om er alvast over na te denken en zo spoedig mogelijk aan te melden tijdens de zwangerschap.