loader icon
Benodigdheden

· Zet je bed op klossen vanaf de 37e week. Het bed moet minimaal 80 cm hoog zijn. Heb je een bed dat 80 cm hoog is, dan hoeven er geen klossen onder. Heb je een bed waar geen klossen onder kunnen? Geef dit even aan tijdens het spreekuur. Vaak kunnen we samen op een alternatieve oplossing komen.

· Zorg dat het kraampakket in huis is voor de 37e week. Dit kraampakket krijg je veelal van je zorgverzekeraar. Deze moet je zelf aanvragen. Mocht je zorgverzekering het kraampakket niet vergoeden, geef dit dan even aan tijdens het spreekuur. We kunnen dan samen bekijken welke spullen je nodig hebt. Deze kun je los kopen bij de drogisterij.

· Leg het bed beschermend zeil op je matras vanaf de 37e week. Dit zeil zit in je kraampakket en is bedoeld om je matras tegen vocht te beschermen wanneer je vliezen zouden breken. Sommige vrouwen gebruiken hiervoor liever een badhanddoek. Bedenk zelf even wat jij het fijnst vindt.

· Speciaal voor bij een thuisbevalling: 2 emmers met een rol vuilniszakken, 2 metalen kruiken of 2 babywarmers, het setje kleertjes die je kindje als eerste aan krijgt na de bevalling (rompertje, broek, truitje met lange mouwen, sokken, 2 mutsjes, luier), een stapel hydrofiele luiers (ongeveer 10), een thermometer (voor de baby) en een ondersteek/po (deze zijn te huren bij de thuiszorgwinkel).

· Camera of fototoestel. Let op dat hij is opgeladen of dat er volle batterijen in zitten. Denk eraan dat batterijen langzaam leeg lopen, ook wanneer je de camera niet gebruikt. Er kunnen ook foto’s gemaakt worden met een telefoon. Zorg er dan voor dat er geen vergrendelingscode op zit ten tijde van de bevalling.

· Je zwangerschapsgegevens: zwangerschapskaart. Deze krijg je rond de 36e week van ons bij de zwangerschapscontrole.

· Een lijst met relevante telefoonnummers.

· Denk even aan opvang voor eventuele oudere kindjes.

· Er zijn een aantal artikelen die fijn kunnen zijn tijdens je bevalling: lipbalsem (van ademhalen kun je droge lippen krijgen), een warmwaterkruik, dikke sokken, comfortabele kleding waarin je wilt bevallen, washandjes, een elastiekje voor je haren, rietjes, een stoel die in de douche kan staan.

In het vluchtkoffertje

· Zwangerschapsgegevens: je zwangerschapskaart en je verzekeringspasje.

· Kleding voor jezelf om in te bevallen en voor na de bevalling voor de weg naar huis.

· Kleding voor je kindje (rompertje, broek, truitje met lange mouwen, sokken, 2 mutsjes, eventueel een extra dekentje voor de rit naar huis na de bevalling). Luiers hebben ze in het ziekenhuis, die hoef je niet zelf mee te nemen.

· Toiletartikelen.

· Camera of fototoestel. Denk aan volle batterijen.

· Eén euromunt voor het gebruik van een rolstoel in het ziekenhuis.

· Een Maxi-Cosi om je kindje in te vervoeren wanneer jullie na de bevalling naar huis mogen.

N.B. De eerste keer een Maxi-Cosi in de auto bevestigen kan lastig zijn. Zorg ervoor dat je in de zwangerschap al een keer oefent met het bevestigen van de Maxi-Cosi.