loader icon
Belinstructies ‘De bevalling is begonnen!’
T. +(31)6 426 705 06

Begin van de bevalling
Tussen de 37 en 42 weken zullen de meeste vrouwen bevallen. Een spontane bevalling kan beginnen op twee manieren:

· Het breken van de vliezen

1 op de 10 vrouwen begint met het breken van de vliezen. Wanneer je vliezen zijn gebroken probeer dan om wat vruchtwater op te vangen (ondergoed, inlegkruisje, etc). Wij willen namelijk de kleur beoordelen.

· Het krijgen van weeën

9 op de 10 vrouwen begint met het krijgen van weeën. Weeën kun je voelen in je buik, onderrug en/of binnenkant van je bovenbenen. Tijdens een wee wordt je buik hard. Weeën hebben een begin, een piek en een einde.


Wanneer bellen

Je kunt op elk tijdstip telefonisch contact opnemen, ook midden in de nacht. Bel ons als je denkt dat de bevalling is begonnen. We willen benadrukken dat we nooit voor niks komen en dat je echt altijd mag bellen. Ook al heb je nog geen ontsluiting of is de bevalling nog niet begonnen. Het kan je toch helpen als we je een bezoek brengen. Tijdens een bezoek kunnen we kijken in hoeverre de bevalling begonnen is of hoe de bevalling vordert. Ook kijken we samen welke begeleiding je op dat moment wilt en nodig hebt. Ben je al eens eerder bevallen dan kan vooral het laatste deel van de bevalling snel gaan. Je doet er dan verstandig aan ons te waarschuwen zodra je het gevoel hebt dat de bevalling begonnen is. Verder moet je ons altijd bellen met:

· Bloedverlies

· Gebroken vliezen: Wanneer je vliezen overdag breken neem dan telefonisch contact met ons op. Wanneer je vliezen ’s nachts breken en het vruchtwater is helder van kleur (doorzichtig, soms met witte vlokjes erin of met rozig slijm erbij) probeer dan nog te gaan slapen en bel ons in de ochtend. Wanneer je vliezen ’s breken en het vruchtwater heeft een groene of bruine kleur óf wanneer je twijfelt over de kleur, neem dan direct contact met ons op. Ook het ’s nachts.

· Onzekerheid/ongerustheid

· In bijzondere gevallen: gebroken vliezen en je kindje nog niet ingedaald? Ga liggen en bel ons. Zodra we bij je thuis zijn voelen we of het hoofdje goed is ingedaald. Let op: mocht je kindje aan het einde van de zwangerschap nog niet zijn ingedaald zullen wij dit aan je vertellen met bijbehorend beladvies.