loader icon
Anticonceptiespreekuur

Welke anticonceptiemethode het meest geschikt is voor jou heeft te maken met een aantal factoren. Het anticonceptieconsult is bedoeld om te weten te komen welke anticonceptiemethode het best bij jou past. Hierbij kijken we naar je anticonceptiewens, gezondheid, medicatiegebruik en eventuele kinderwens. Wanneer je/jullie een kinderwens hebben op korte termijn besteden we ook aandacht aan preconceptieadvies tijdens dit consult.


Adviesgesprek

Tijdens het anticonceptieconsult worden een aantal vragen gesteld over je gezondheid. Het adviesgesprek zal ongeveer 30 minuten in beslag nemen. Mocht je veel vragen hebben en/of verwacht je dat je meer tijd nodig zult hebben, geef dit even aan ons aan.

Wanneer na het adviesgesprek is besloten welke anticonceptiemethode je graag wilt gebruiken zullen we je informeren over het vervolgtraject. Zo kan het zijn dat je een recept mee krijgt voor een anticonceptiemethode en zal een herhalingsconsult niet nodig zijn. Mocht je ervoor kiezen om een spiraaltje of een hormoonstaafje te laten zetten dan maken we direct een nieuwe afspraak hiervoor. In enkele gevallen kan het zijn dat je medisch specialistische hulp nodig hebt. Bijvoorbeeld wegens medicatiegebruik of bepaalde gezondheidsaandoeningen bij jou of in je familie. In dergelijke gevallen zullen we je verwijzen naar de desbetreffende professional zoals je huisarts of een gynaecoloog.


Nazorg

We vinden het belangrijk om te vervolgen hoe de gekozen anticonceptiemethode bevalt en of er eventuele complicaties of vragen zijn. Zes weken na het gebruik van je nieuwe anticonceptiemethode plannen we graag een afsluitend consult in waarbij we kijken naar de tevredenheid en ruimte is voor eventuele vragen.