Borst- of kunstvoeding
Uiteraard is de keuze aan jou of je kiest voor borst- of kunstvoeding. Dat borstvoeding de beste voeding is voor jouw kindje is algemeen bekend. Belangrijke bestanddelen, zoals antistoffen en levende cellen om je kindje tegen infecties te beschermen, kunnen niet in kunstvoeding toegevoegd worden. Bovendien wordt de kans op het ontwikkelen van allergieën (astma, eczeem) door borstvoeding verkleint.
Borstvoeding
Borstvoeding geven is een natuurlijk proces dat (voornamelijk) in de eerste twee weken van de kraamtijd oefening kost. Het is belangrijk om de productie goed op gang te krijgen en om te leren op een goede manier aan te leggen. Borstvoeding is een proces van vraag en aanbod. In de eerste twee weken van de kraamtijd zal het vraag en aanbod op elkaar moeten worden afgestemd. Belangrijk is om je kindje vaak aan te leggen. In de meeste gevallen zal je kindje na een paar dagen aangeven wanneer hij/zij honger heeft. Je zult merken dat op deze momenten je borsten ook het volst zullen zijn.
We zullen gezamenlijk met de kraamverzorgende je/jullie ondersteunen bij de borstvoeding. Ook is er altijd nog een lactatiedeskundige (borstvoedingsdeskundige) die jullie kan adviseren. Eventuele problemen zijn meestal goed op te lossen en van korte duur.
“Borstvoeding geven is een natuurlijk proces dat (voornamelijk) in de eerste twee weken van de kraamtijd oefening kost.”
Kunstvoeding
Er zijn ook situaties waarin ouders er goed aan doen om voor kunstvoeding te kiezen. Bijvoorbeeld bij bepaald medicijngebruik of wanneer de moeder erg opziet tegen het geven van borstvoeding. Heb je in het verleden een borstoperatie ondergaan, geef dit dan bij ons aan. Afhankelijk van het soort operatie, kan extra stimulatie je helpen om voldoende voeding aan te maken.
Uiteindelijk is een gezonde moeder, die zich prettig voelt bij wat ze doet, het meest belangrijk. Kunstvoeding is er in verschillende soorten en merken. Er is sinds enige tijd ook flesvoeding op basis van geitenmelk. Geitenmelk is anders opgebouwd dan koemelk. Zo zit in geitenmelk meer calcium en is het lichter verteerbaar dan koemelk.
“Er zijn ook situaties waarin ouders er goed aan doen om voor kunstvoeding te kiezen.”
Verder is het belangrijk om steeds hetzelfde merk kunstvoeding te kopen. Hiermee worden smaakwisseling en darmkrampjes bij je kindje zoveel mogelijk beperkt.
Tijdens je zwangerschap zullen we jullie vragen welke voeding jullie aan je kindje willen geven. Nogmaals ligt de keus van borst- of kunstvoeding volledig bij jou. Het is voor ons van belang dat jullie die goed doordachte keus maken met betrouwbare informatie. Je kunt tijdens je zwangerschap natuurlijk altijd bij ons terecht met vragen over het geven van borst- of kunstvoeding.