Kinderwensspreekuur
Door allerlei onderzoeken wordt steeds duidelijker hoe ontzettend belangrijk de eerste weken van een zwangerschap zijn. Met betrouwbare informatie en persoonlijke adviezen voor je zwanger wordt kan veel gezondheidswinst worden geboekt. Veel problemen in de zwangerschap en mogelijk in het leven van het kind, hebben namelijk een oorsprong in de eerste aanleg van het embryo en de placenta.
Kinderwensconsult
Tijdens het kinderwensconsult bespreken we de leefgewoonte van de aanstaande moeder, de afkomst en of er ziekten voorkomen in de familie van beiden partners, eventuele risico’s in je thuis- of werksituatie, de gezondheid van beide, eventueel medicatiegebruik en hoe mogelijke eerdere zwangerschappen en bevallingen zijn verlopen. Uit het kinderwensconsult zal duidelijkheid komen over je huidige gezondheid en leefstijl. We zullen persoonlijk advies geven op mogelijke veranderingen in je leefstijl, om de condities waaronder je zwanger probeert te worden te optimaliseren. De gezondheid van jou, je partner en jullie toekomstige kindje staan hierin centraal.
Mocht er tijdens het kinderwensspreekuur vastgesteld worden dat er een verhoogd risico op gezondheidsproblemen bij ouders of kind aanwezig is, dan krijgen de ouders advies om dit risico te beperken. Ook kun je naar een specialist gestuurd worden, bijvoorbeeld een gynaecoloog bij eerdere zwangerschapscomplicaties, of naar een genetisch centrum vanwege een erfelijkheidsvraag.
Voeding en leefstijl advies
De eerste weken van de zwangerschap zijn erg belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje. Door alvast te beginnen met een gezonde voeding en leefstijl vanaf het moment dat jullie je gezin willen uitbreiden kun je de ontwikkeling van het begin van jullie kindje optimaliseren en de kans op een zwangerschap vergroten!
Daarnaast weet je niet precies wanneer je zwanger wordt. Wanneer je namelijk overtijd bent en de zwangerschapstest positief is, is de ontwikkeling al twee weken aan de gang. Hieronder staan een aantal tips beschreven.
Hierdoor maak je je lichaam klaar voor een zwangerschap. Als je gevarieerd eet volgens de schijf van vijf, krijg je genoeg voedingsstoffen binnen.
Een gezond gewicht heeft namelijk een positief effect op de vruchtbaarheid, zowel bij vrouwen als bij mannen. Indien je als vrouw overgewicht hebt, kun je minder vruchtbaar zijn en heb je iets meer kans op een miskraam. In de zwangerschap heb je o.a. meer kans op zwangerschapsdiabetes of een te hoge bloeddruk. Het wordt afgeraden om een dieet te volgens tijdens de zwangerschap, de baby kan dan namelijk sommige voedingsstoffen te weinig binnen krijgen. Ben je veel te zwaar, dan kun je beter voor de zwangerschap proberen af te vallen. Een diëtist kan je daarbij helpen.
Alcohol drinken kan leiden tot verminderde vruchtbaarheid. Dit geldt voor vrouwen én mannen. Het kan de sperma en eicellen beschadigen. Het beste kun je dus beiden stoppen met alcohol drinken wanneer je zwanger probeert te raken. Gedurende de hele zwangerschap kan alcohol het kindje bereiken. Ook wanneer je nog niet weet dat je zwanger bent. Het vergroot de kans op een miskraam, vroeggeboorte, lichamelijke en mentale afwijkingen en een kind met een laag geboortegewicht.
Zoals de meeste mensen wel weten, is roken (én meeroken) slecht voor je kindje. Zowel in de zwangerschap als na de geboorte. Ook kan het de vruchtbaarheid nadelig beïnvloeden.
Roken is helaas wel een verslaving waarvan bekend is dat het heel moeilijk is om mee te stoppen. Naast een miskraam en verminderde vruchtbaarheid is er ook nog een verhoogde kans op een vroeggeboorte, op wiegendood, op een verstoorde ontwikkeling in de groei van je kindje of op een lichamelijke afwijking zoals een klompvoetje of een hazenlip.
Foliumzuur is vanaf het eerste begin nodig voor de ontwikkeling van het kindje om de kans op open ruggetje, hazenlip of een open gehemelte te verlagen. Dit is dus nodig vanaf de eerste dag dat je zwanger bent. Aangezien als je overtijd bent (en de zwangerschapstest positief is) je al twee weken zwanger bent, wordt aangeraden om foliumzuur te slikken vanaf het moment dat je zwanger wilt worden.
Je kunt ook al beginnen met het slikken van 10 microgram vitamine D per dag. Dit kun je de hele zwangerschap gebruiken en draagt bij aan een goede groei van je baby.
Vragenlijst de ‘Zwangerwijzer’
Wanneer je op het punt staat om je gezin uit te breiden en zwanger probeert te worden, ontstaan een aantal vragen. Op internet is veel informatie te vinden om die vragen te beantwoorden. Helaas is niet alle informatie op internet even betrouwbaar.
Willen jullie graag een kindje krijgen en wil je weten hoe je dit op een zo gezond mogelijke manier kan bereiken, of wil je weten hoe je de kansen op een zwangerschap kunt vergroten?
De Erasmus universiteit in Rotterdam ontwikkelde in samenwerking met het Erfocentrum een site waarop uitgebreide en betrouwbare informatie is te vinden: Zwangerwijzer.nl
Tarieven
De kosten van een lang kinderwensconsult (>20 min) bedragen € 61,83, de kosten voor een kort kinderwensconsult (<20 min) bedragen € 30,91. Steeds meer zorgverzekeraars vergoeden dit consult. Twijfel je of jouw zorgverzekeraar het kinderwensconsult vergoed? Neem dan vooraf contact op met je zorgverzekeraar.