loader icon
Bevallingshoudingen

Verschillende houdingen aannemen tijdens je bevalling kan veel voordeel opleveren. Zo kan verschillende houdingen ervoor zorgen dat je minder pijn beleeft tijdens de weeën en kan het de duur van je bevalling verkorten. Probeer tijdens je bevalling verschillende houdingen uit om te kijken welke houding het beste bij je past. Welke houding je aanneemt tijdens je bevalling is uiteraard je eigen keus. Soms kan het zijn dat wij een bepaalde houding zullen adviseren om de zuurstoftoevoer door de placenta of het persen te bevorderen.


Voorbeelden van bevallingshoudingen

Over het algemeen leveren verticale houdingen het meeste voordeel op. Zo kun je een staande houding proberen waarbij je een beetje met je heupen wiegt. Tijdens een staande houding kun je voorover leunen met je armen en je hoofd op een tafel of aanrecht, of je slaat je armen om je partner of om ons heen en leunt op hem/haar.

Andere voorbeelden van verticale houdingen zijn hurken en zittenZo kun je andersom op een stoel zitten en met een kussen leunen tegen de rugleuning. Ook bevalballen en baarkrukken kunnen fijne opties zijn om te gebruiken tijdens je bevalling. Als je een plastic stoel of krukje hebt kun je zittend in de warme douche je weeën opvangen.

Voor dames die last hebben van rug weeën kan op handen en knieën zitten een fijne houding zijn. In deze houding kan je partner je ook masseren in de rug of een warme kruik tegen je rug aanhouden.

Probeer tijdens het opvangen van je weeën en tussen de weeën door eens te lopen. Zowel de verticale houding als de constante beweging zorgen ervoor dat het hoofdje van je kindje meer tegen de baarmoedermond drukt wat weer voordelig kan zijn voor de vordering van de ontsluiting.

Soms kan het fijn zijn om liggend je weeën op te vangen. Probeer tijdens een zijligging een kussen tussen je knieën te leggen. Zo komt er minder druk op je knieën te staan en houdt het je bekken in een natuurlijkere houding.


Badbevalling

In ons verloskundig centrum kun je ook ons bevalbad huren en hier thuis gebruik van maken. Mocht je poliklinisch gaan bevallen kun je daar gebruik maken van het bevalbad van het ziekenhuis.

Veel vrouwen vinden bevallen in bad fijn. Het warme water heeft een ondersteunde, ontspannende en pijn verlichtende werking. Een badbevalling wordt in het bijzonder ook aangeraden voor zwangeren die tijdens de zwangerschaps rugklachten, bekkeninstabiliteit of andere lichamelijke ongemakken hebben.

Alle zwangeren die begeleidt worden door een verloskundige kunnen voor een badbevalling kiezen. Wij hebben bij Lotus geruime ervaring met badbevallingen en begeleiden deze ook graag. Mocht je zwangerschap of bevalling begeleidt worden door de gynaecoloog, dan is een badbevalling vrijwel nooit een optie. Wel blijven we je natuurlijk ondersteunen indien je dit wenst.


De voordelen van een badbevalling:

· De warmte van het water werkt ontspannend op je hele lichaam. Hoe meer je ontspant, hoe meer endorfine je lichaam aanmaakt. Dit is een natuurlijke pijnstiller en dat zorgt er voor dat de ontsluiting sneller verloopt en je de weeën prettiger kunt opvangen.

· Je kunt je makkelijker bewegen waardoor je makkelijker andere houdingen aan kunt nemen. Dit helpt je bevalling te bespoedigen en helpt je kind met indalen.

· Omdat je in het water gewichtloos bent voorkom je dat er zwaarte/druk op je gewrichten en bekken komt te staan.

· Door de warmte en het geleidelijk verlopen van de geboorte van het hoofdje komt er minder druk op je perineum te staan (de huid tussen je vagina en anus), waardoor een badbevalling de kans op inscheuren verkleint.

· Voor baby’s is de overgang van lekker warm bij mama in de baarmoeder via het water naar de buitenwereld een rustigere overgang. Hierdoor zijn de baby’s die geboren zijn in het water over het algemeen vrij rustig als ze geboren worden en huilen ze niet of nauwelijks.

· Nog een voordeel: wanneer je zweet merk je dit niet in het water.


De nadelen van een badbevalling

· Een badbevalling vergt meer organisatie van tevoren. Een bevalbad neemt ruimte in beslag en is zwaar wanneer hij gevuld is. Het is dus van belang om vooraf te bedenken waar je het bad op wilt zetten. Zorg dat je vanaf 37 weken zwangerschap het bad al deels hebt opgezet en alle spullen erbij hebt staan die je nodig hebt om het bad te vullen met lucht en water. Probeer ook uit of de slang, om het bad met water te vullen, op je kraan past. Het vullen van het bad kan 1 a 2 uur duren.

· Wanneer wegens een medische reden een badbevalling niet geadviseerd wordt kan dit erg teleurstellend werken wanneer je in gedachte had in bad te willen bevallen.

Als de baby  geboren wordt kan hij/zij nog even onder water blijven. Op het moment dat het gezichtje in contact komt met lucht(kou) dan wordt de ademhaling pas geprikkeld. Tot deze tijd krijgt de baby de zuurstof via de navelstreng. Jullie kindje heeft, op het moment dat hij onder water is, nog niet in de gaten dat hij geboren is. Kindjes zijn vaak heel rustig en huilen niet of nauwelijks indien zij in contact komen met de lucht.

Ook de placenta kan in bad geboren worden. Niet iedereen vind dit prettig.

Mocht je interesse hebben om ons bad te huren, geef dit dan bij ons aan tijdens het spreekuur.

Het Bevalbad

De Baarkruk